top of page

Hypotheekrente toch aftrekbaar ondanks gebrek aan bewijsmateriaal

De hypotheekrente van uw eigen woning is aftrekbaar als deze ook echt is toe te rekenen aan uw eigen woning. Als de Belastingdienst hierom vraagt, moet u dit met schriftelijk bewijsmateriaal laten zien. De Belastingdienst kan ook jaren na bijvoorbeeld een verbouwing nog om dit bewijsmateriaal vragen om de aftrek van het huidige jaar te beoordelen. Door een rechterlijke uitspraak lijkt de periode waarin de Belastingdienst nog vragen mag stellen begrensd.

Beoordeel daarom of de Belastingdienst terecht vragen over uw hypotheekrente stelt. Beschikt u (nog) over het schriftelijk bewijsmateriaal waarmee u de vragen kunt beantwoorden? Beantwoord dan de vragen van de Belastingdienst. Is dit schriftelijk bewijsmateriaal verloren gegaan of acht de Belastingdienst het bewijsmateriaal onvoldoende? Dan kunt u misschien met een beroep op de gerechtelijke uitspraak uw hypotheekrente alsnog veilig stellen. Volgens de rechter mag de Belastingdienst namelijk geen vragen meer stellen als de navorderingstermijn (5 jaar) van het jaar waarin de hypotheek is afgesloten/voor het eerst aftrekbaar was, inmiddels is verstreken. De aftrek hypotheekrente blijft dan in stand.

Houd er wel rekening mee dat de Hoge Raad nog een eindoordeel moet geven en hier mogelijk anders over denkt.

Neemt u gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft. Wij helpen u graag. U bereikt ons via info@steradvies.net of 0229 31 30 36.


bottom of page